empty
empty
Foto van verschillende light producten bij elkaar
Veertje op een steen

Lightproducten

Wat zijn lightproducten?

De term ‘light’ (of lite) mag alleen gebruikt worden als er minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suiker in een product zit, vergeleken met hetzelfde, gewone product. Op de verpakking moet duidelijk aangegeven staan of het om 30% minder energie, suiker of vet gaat. Voor natrium (zout) geldt een verschil van 25%.

Fabrikanten doen er veel aan om hun product light te mogen noemen, omdat consumenten daar doorgaans meer van eten in vergelijking met het gewone product.

Hoe kunnen de lightproducten dan toch dik maken en ongezond zijn?

» Light wil niet altijd zeggen dat het product gezonder is of veel minder calorieën bevat. Het verschil in calorieën tussen reguliere en lightproducten is vaak marginaal. Een lightproduct kan weliswaar 30% minder vet bevatten, maar om de smaak te behouden is het vet vervangen door koolhydraten (suikers), zoals bijvoorbeeld bij chips en pindakaas. In het geval van pindakaas een ongezondere keuze, want de vetten in pindakaas zijn gezonde vetten en de toegevoegde suikers niet.
» Lightproducten versterken de eetbehoeften naar vette en zoute voedingsmiddelen en dat werkt nu net averechts als men wil afvallen.
» Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) moeten een etiket van een lightproduct goed lezen. Als vetten zijn vervangen door koolhydraten brengt dat extra risico’s met zich mee: het kan juist de bloedsuikerspiegel meer verhogen dan wanneer de normale variant van het product wordt genuttigd.
» Alleen bij frisdranken werkt dat anders. Als we op ons gewicht willen letten en toch frisdrank willen drinken zijn de light-versies een goede keuze. Hierin zitten namelijk bijna geen calorieën.

Het blijft belangrijk het etiket op gefabriceerde producten goed te lezen!

Het woord 'facts' met een 
		  vergrootglas erboven.

Light wil niet altijd zeggen dat het product gezonder is of veel minder calorieën bevat.