empty
empty
Drie 
		      kolommen met voeding met respectievelijk een lage, middelmatige en hoge GI.
Grote rode pijl die omhoog schiet.

Glycemische index

Wat is de glycemische index?

“Nog steeds weten veel mensen niet wat glycemische index betekent, maar let op, dit is een term om in de gaten te houden.” *

De glycemische index (GI) – ook wel als glykemische index (met een ‘k’) geschreven – is een getal waarmee de invloed van koolhydraten op de bloedsuikerspiegel wordt uitgedrukt. Met andere woorden: met welke snelheid gegeten koolhydraten via de maag in de dunne darm terecht komen en daar afgegeven worden aan het bloed. Hoe hoger de glycemische index, hoe sneller een voedingsstof door de darm wordt verteerd en als glucose in de bloedbaan wordt opgenomen. Bij een hoge glucoseopname door het bloed, zal de insuline-productie ook stijgen. Dit is een poging van het lichaam om op een natuurlijk manier de bloedsuikerspiegel in stand te houden. Een gevolg van een hoge insuline-productie kan een grotere vetopslag zijn, maar hierover is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs.

Volkorenbrood heeft een veel lagere glycemische index dan witbrood en de glycemische index van quinoa is weer veel lager dan van volkorenbrood. De glycemische index van glucose is 100, tevens de maximumwaarde. Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot en met 70 is gemiddeld en groter dan 70 is hoog.

Welke gevolgen heeft dit?

Eten van voedsel met een hoge glycemische index heeft tot gevolg:

» Snelle vertering van de koolhydraten.
» Piek in de bloedsuikerspiegel.
» (Overmatige) productie van insuline.
» Mogelijk een grotere vetopslag.

Eten van voedsel met een lage glycemische index heeft tot gevolg:

» Langzame vertering van de koolhydraten.
» Gelijkmatiger bloedsuikerspiegel.
» Gelijkmatiger productie van insuline.

Waar hangt de hoogte van de glycemische index vanaf?

Van elk product kan de GI worden bepaald, maar hoe hoog die waarde is hangt van vele factoren af, zoals:

» De temperatuur waarop het eten is bereid.
» De bereidingswijze: de GI van gekookte aardappelen is 78, maar die van frites en gebakken aardappelen ongeveer 85.
» Hoe lang een product wordt gekookt of gebakken.
» De rijpheid van fruit.
» De werking van de darmen.
» Hoe snel iemands maag leeg is.

Daarnaast zorgen combinaties van voedingsmiddelen voor een andere GI. De GI van een maaltijd kan hierdoor anders uitpakken dan wanneer dezelfde voedingsmiddelen los van elkaar worden gegeten.

Wat is de glycemische index bij veel voorkomende producten?

Aardappelpuree 80–95
Aardappels gebakken 80–95
Aardappels gekookt 70–79
Aardappels zoet 40–49
Aardbeien 40–49
Abrikozen gedroogd 30–39
Abrikozen vers 50–59
Ananas 50–59
Appels 30–39
Appelsap ongezoet 40–49
Aubergines 10–19
Baguette 96–99
Bananen 50–59
Bier 96–99
Bittere chocolade 20–29
Bladgroente 10–19
Bloemkool 30–39
Brood volkoren 40–49
Brood wit 70–79
Bruin brood 60–69
Bruine bonen 40–49
Bulgur 40–49
Cashewnoten 20–29
Chips 50–59
Chocolade melk 40–49
Chocolade puur 20–29
Chocolade wit 40–49
Cornflakes 80–95
Courgettes 10–19
Couscous 60–69
Creamcracker 60–69
Croissant 60–69
Dadels 60–69
Dextrose 96–99
Donut 70–79
Doperwten blik/pot 50–59
Doperwten vers 40–49
Druiven 60–69
Druivensap 80–95
Druivensuiker 96–99
Frisdranken 70–79
Frites 80–95
Glucose 96–99
Grapefruit 20–29
Honing 80–95
Hummus 0–  9
IJs 50–59
Jam 60–69
Jam zonder suiker 20–29
Kapucijners 40–49
Kersen 20–29
Kidneybonen 20–29
Kikkererwten 30–39
Kiwi’s 50–59
Knoflook 10–19
Knolselderij 10–19
Koekjes 70–79
Limonadesiroop 70–79
Linzen bruin/geel 30–39
Linzen groen 20–29
Mais 50–59
Maischips 60–69
Maizena 70–79
Mango’s 50–59
Mars 60–69
Melbatoast 70–79
Melkproducten 30–39
Meloen 60–69
Mie 40–49
Muesli 50–59
Mueslireep 60–69
Noodles 60–69
Paddenstoelen 0–  9
Paprika 10–19
Pasta volkoren 40–49
Pasta’s 60–69
Pastinaak 96–99
Peren 30–39
Perziken 40–49
Pinda’s 10–19
Pompoen 70–79
Popcorn 70–79
Pruimen gedroogd 20–29
Pruimen vers 30–39
Quinoa 50–59
Rijst wit 70–79
Rijstwafels 70–79
Risottorijst 60–69
Rode bietjes 60–69
Roggebrood 40–49
Rozijnen 60–69
Sinaasappels 40–49
Sinaasappelsap 50–59
Snelkookrijst 80–95
Snickers 50–59
Sojabonen 20–29
Speltbrood 60–69
Sperziebonen 30–39
Spliterwten 20–29
Spruitjes 10–19
Suiker 70–79
Sultana e.d. 60–69
Tarwekoekjes 50–59
Tofu 10–19
Tomaten 10–19
Tomatensap 30–39
Tuinbonen 80–95
Turks brood 80–95
Uien 10–19
Vijgen 30–39
Vruchtensap vers 40–49
Walnoten 10–19
Water 0–  9
Watermeloen 70–79
Witte bonen 30–39
Witte bonen in saus 40–49
Witte pasta 50–59
Wortelen gekookt 50–59
Wortelen rauw 30–39
Zilvervliesrijst 50–59

Hoe is de glycemische index gerangschikt bij veel voorkomende producten?

Baguette 96–99
Bier 96–99
Dextrose 96–99
Druivensuiker 96–99
Glucose 96–99
Pastinaak 96–99
Aardappelpuree 80–95
Aardappels gebakken 80–95
Cornflakes 80–95
Druivensap 80–95
Frites 80–95
Honing 80–95
Snelkookrijst 80–95
Tuinbonen 80–95
Turks brood 80–95
Aardappels gekookt 70–79
Brood wit 70–79
Donut 70–79
Frisdranken 70–79
Koekjes 70–79
Limonadesiroop 70–79
Maizena 70–79
Melbatoast 70–79
Pompoen 70–79
Popcorn 70–79
Rijst wit 70–79
Rijstwafels 70–79
Suiker 70–79
Watermeloen 70–79
Bruin brood 60–69
Couscous 60–69
Creamcracker 60–69
Croissant 60–69
Dadels 60–69
Druiven 60–69
Jam 60–69
Maischips 60–69
Mars 60–69
Meloen 60–69
Mueslireep 60–69
Noodles 60–69
Pasta’s 60–69
Risottorijst 60–69
Rode bietjes 60–69
Rozijnen 60–69
Speltbrood 60–69
Sultana e.d. 60–69
Abrikozen vers 50–59
Ananas 50–59
Bananen 50–59
Chips 50–59
Doperwten blik/pot 50–59
IJs 50–59
Kiwi’s 50–59
Mais 50–59
Mango’s 50–59
Muesli 50–59
Quinoa 50–59
Sinaasappelsap 50–59
Snickers 50–59
Tarwekoekjes 50–59
Witte pasta 50–59
Wortelen gekookt 50–59
Zilvervliesrijst 50–59
Aardappels zoet 40–49
Aardbeien 40–49
Appelsap ongezoet 40–49
Brood volkoren 40–49
Bruine bonen 40–49
Bulgur 40–49
Chocolade melk 40–49
Chocolade wit 40–49
Doperwten vers 40–49
Kapucijners 40–49
Mie 40–49
Pasta volkoren 40–49
Perziken 40–49
Roggebrood 40–49
Sinaasappels 40–49
Vruchtensap vers 40–49
Witte bonen in saus 40–49
Abrikozen gedroogd 30–39
Appels 30–39
Bloemkool 30–39
Kikkererwten 30–39
Linzen bruin/geel 30–39
Melkproducten 30–39
Peren 30–39
Pruimen vers 30–39
Sperziebonen 30–39
Tomatensap 30–39
Vijgen 30–39
Witte bonen 30–39
Wortelen rauw 30–39
Bittere chocolade 20–29
Cashewnoten 20–29
Chocolade puur 20–29
Grapefruit 20–29
Jam zonder suiker 20–29
Kersen 20–29
Kidneybonen 20–29
Linzen groen 20–29
Pruimen gedroogd 20–29
Sojabonen 20–29
Spliterwten 20–29
Aubergines 10–19
Bladgroente 10–19
Courgettes 10–19
Knoflook 10–19
Knolselderij 10–19
Paprika 10–19
Pinda’s 10–19
Spruitjes 10–19
Tofu 10–19
Tomaten 10–19
Uien 10–19
Walnoten 10–19
Hummus 0–  9
Paddenstoelen 0–  9
Water 0–  9

* NRC Q, 28 december 2014, Vergeet superfoods, 2015 wordt het jaar van ‘gewoon gezond eten’.

Het woord 'facts' met een 
		  vergrootglas erboven.

Veel op granen gebaseerde voeding heeft een zeer hoge glycemische index.