Productnaam |
Dit is de naam van het product. Bij een merknaam staat altijd een
toelichting. |
||||||||||||||||||||||||||||
Naam fabrikant en gegevens klantenservice |
De naam en het adres van de fabrikant of de importeur staan altijd op de
verpakking vermeld, zodat men weet met wie er contact moet wordem
opgenomen als er een klacht is of men meer informatie wil. Vaak is dit
een antwoordnummer waarbij geen postzegel nodig is en/of een gratis
0800-nummer. |
||||||||||||||||||||||||||||
Ingrediënten |
Ingrediënten zijn grondstoffen waarmee het levensmiddel is gemaakt. Het
meest gebruikte ingrediënt staat vooraan, het minst gebruikte
achteraan. |
||||||||||||||||||||||||||||
Herkomst en oorsprong |
Op het etiket van honing, olijfolie en verse en onbewerkte producten, zoals
vis, vlees, groente en fruit, staat de regio of het land van herkomst vermeld.
Soms is de herkomst of oorsprong door de Europese Unie beschermd. Zo mag
parmaham alleen zo heten als hij echt in de streek Parma is geproduceerd.
Goudse kaas hoeft daarentegen niet uit Gouda te komen, want deze naam is niet
beschermd. Soms geeft een keurmerk aan dat het een echt streekproduct is. |
||||||||||||||||||||||||||||
Voedingswaarde |
De voedingswaarde geeft aan hoeveel energie en voedingsstoffen in het product
zitten per 100 gram of 100 milliliter. Het aantal calorieën staat voorop,
daarna de hoeveelheid vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers,
eiwitten en zout. Fabrikanten mogen dit ook nog per portie aangeven,
bijvoorbeeld één zakje. Als je calorieën van producten
met elkaar wilt vergelijken, doe dit dan per 100 gram, want niet elke
fabrikant hanteert dezelfde porties. |
||||||||||||||||||||||||||||
Allergie-informatie |
Er is vastgelegd dat 14 allergenen (o.a. pinda’s, soja, ei en noten) een allergische reactie kunnen veroorzaken en daarom is bij wet geregeld dat deze op het etiket moeten staan. Soms staat er dat er sporen van een allergeen in het product kunnen zitten. Dan kan een fabrikant niet garanderen dat het product vrij is van allergenen. De volgende 14 allergenen moeten op het etiket staan (ze staan vetgedrukt in de ingrediëntenlijst):
|
||||||||||||||||||||||||||||
Streepjescode | Een code voor voorraadbeheer en snelle afwerking bij de kassa. |
||||||||||||||||||||||||||||
Traceercode |
Als er iets niet goed is met het product, dan is de traceercode belangrijk.
Zo kan bijvoorbeeld snel een hele partij worden onderschept of teruggehaald
bij de consument. Op vis, vlees, zuivel en eieren staat een ovaaltje met
het land en code van het bedrijf waar de laatste bewerking is geweest. De
stempel op eieren geeft niet alleen de code van het land en het
bedrijfsnummer aan, maar ook in wat voor veehoudersysteem de kippen
leefden. |
||||||||||||||||||||||||||||
Dagelijkse voedingsrichtlijn |
Aan de voorkant van de verpakking staat soms een icoon met percentages. Dit
icoon is voor fabrikanten niet verplicht. Het icoon geeft aan hoeveel
één portie bijdraagt aan de dagelijkse hoeveelheid energie
(kcal) of voedingsstoffen. Hierbij wordt uitgegaan van een zogenaamde
referentie-inname van een gemiddelde volwassene, maar houdt geen rekening
met leeftijd, geslacht of hoe actief iemand in het dagelijks leven is. Met
betrekking tot zout wordt geadviseerd om de 100% niet te halen. Sterker nog,
het is beter zo weinig mogelijk hiervan te consumeren. |
||||||||||||||||||||||||||||
Houdbaarheidsdatum |
Op elke verpakking staat hoe lang een product bewaard kan worden. Is de
verpakking nog dicht? Dan kan het product bewaard worden tot de
houdbaarheidsdatum. Er zijn twee soorten data: de Te Gebruiken Tot (TGT) en
de Tenminste Houdbaar Tot (THT). TGT staat vaak op producten die snel
bederven, producten met een THT kunnen vaak nog gebruikt worden na de
houdbaarheidsdatum. Gebruik hierbij jouw zintuigen om zelf te beoordelen of
het nog te gebruiken is. |
||||||||||||||||||||||||||||
Keurmerken |
Er zijn een heleboel verschillende keurmerken in Nederland, zoals een
keurmerk dat aangeeft dat een product is gemaakt met extra aandacht voor
dierenwelzijn en/of het milieu. Denk bijvoorbeeld aan EKO, Milieukeur of
Beter Leven. Andere keurmerken zeggen iets over de samenstelling van het
product, zoals 100% volkoren. Het keurmerk ‘halal’ zegt hoe
het product is gemaakt. Sommige keurmerken worden door een onafhankelijke
organisatie gecontroleerd, andere zijn eigenlijk een vorm van reclame
(zie ‘Keurmerken’). |
||||||||||||||||||||||||||||
Gebruiksadvies |
Dit betreft praktische adviezen voor het bereiden en bewaren van het
product. Zoals ‘verhitten voor gebruik’, ‘gekoeld
bewaren’ en ‘na ontdooien niet opnieuw invriezen’.
‘Gekoeld bewaren’ betekent bijvoorbeeld dat het product in de
koelkast bewaard moet worden, bij 4 °C (de optimale temperatuur
van de koelkast). |
||||||||||||||||||||||||||||
Claims |
Een gezondheidsclaim stelt dat een voedingsmiddel voordelen heeft voor de
gezondheid, bijvoorbeeld ‘cholesterolverlagend’ op margarine
of ‘vezelrijk’ op producten met granen. Dit mogen fabrikanten
niet zomaar op de verpakking zetten. De Europese
voedselveiligheidsorganisatie EFSA beoordeelt de gezondheidsclaims. |
||||||||||||||||||||||||||||
EU-ovaal | Fabrikanten die rauwe/onbewerkte dierlijke producten verwerken zoals vlees, vis, zuivel of eieren moeten door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkend zijn. Dit is zichtbaar aan het nummer in het EU-ovaal. |
» | Gefermenteerde eiwitten |
» | Monosodiumglutamaat of MSG |
» | Gist |
» | Gelatine |
» | Ve-tsin |
‘Vers’ | De term ‘vers’ betekent niet dat het product kort geleden is gemaakt. Deze term is niet gedefinieerd in de Warenwet en wordt nauwelijks door deze wet beschermd. ‘Vers’ zegt niets over hoe lang het product al in de winkel ligt of hoelang geleden het product is gemaakt. De term ‘vers’ betekent ook niet dat het gezonder is dan producten waar deze term niet op staat. Het zegt dus eigenlijk niets, maar misleidt de consument wel. |
‘Ambachtelijk’ | Ook de term ‘ambachtelijk’ is niet gedefinieerd in de Warenwet. Ambachtelijke producten kunnen dus in de fabriek gemaakt zijn. De term ‘ambachtelijk’ zegt dus niets over de uniciteit van een product, of het door een vakman is gemaakt en of het volgens een oud recept is gemaakt zonder toevoegingen. Producten met het label ‘ambachtelijk’ of ‘artisanaal’ kunnen, net als andere producten, massaal zijn geproduceerd in een fabriek. Ook deze term zegt dus eigenlijk niets, maar misleidt de consument wel. |