empty
empty
Diverse producten die eiwitten bevatten
Diverse producten die eiwitten bevatten

Eiwitten

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn, net als vetten en koolhydraten, een energieleverende voedingsstof. Eiwitten worden ook proteïnen genoemd en ze zijn opgebouwd uit aminozuren. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken, andere moeten uit het eten komen. Deze aminozuren heten essentiële aminozuren. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Eiwitten leveren per gram 4 kcal aan energie.

Welke soorten eiwitten zijn er?

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, groenten, noten, zaden en paddenstoelen. Eiwitten kunnen ook voorkomen in combinatie met andere stoffen, bijvoorbeeld samen met vetzuren en cholesterol in lipoproteïnen.

Wat doen eiwitten?

» Zorgen voor de groei, het onderhoud en herstel van (spier)weefsel en zijn daarmee belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam.
» Vervullen een belangrijke rol in de afweer tegen bacteriën en virussen.
» Reguleren de vochtbalans.
» Zijn onmisbaar bij de aanmaak van hormonen.
» Zijn belangrijk bij de aanmaak van enzymen en neurotransmitters (bijvoorbeeld adrenaline).
» Zijn belangrijk voor het transport van zuurstof (hemoglobine) in het lichaam.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)?

Volwassen personen hebben dagelijks ongeveer 0,8–1 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dat betekent voor een man van 80 kg 64–80 gram eiwit, voor een vrouw van 60 kg 48–60 gram eiwit. Sommige mensen hebben meer nodig, zoals kinderen, vegetariërs, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Maar ook kracht- en duursporters en mensen met bepaalde aandoeningen of wonden.

Iedere maaltijd zou 20 tot 25 gram eiwit moeten bevatten volgens Luc van Loon, hoogleraar Fysiologie van inspanning van het Maastricht UMC+ *.

* European Journal of Nutrition, 2012.

Het woord 'facts' met een 
		  vergrootglas erboven.

Iedere maaltijd zou
20 tot 25 gram eiwit moeten bevatten.