Biologisch
Wat is biologisch?
De term biologisch heeft betrekking op de wijze waarop landbouw en veehouderij
worden gehouden. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld. Bij biologische
landbouw en veeteelt wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu,
de natuur en dierenwelzijn. Voedsel heeft op een natuurlijke wijze kunnen
groeien zonder hulp van chemische bestrijdingsmiddelen. Het instituut Skal
controleert of ze worden nageleefd.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurmerk, het Europees Biologisch
Keurmerk en/of de term ‘biologisch’ of vertalingen daarvan (organic,
ökologisch, biologique). Die term is overigens niet beschermd.
Is biologisch gezonder dan niet-biologisch?
Er is hier veel onderzoek naar gedaan, maar wetenschappers zijn (nog) niet eenduidig
over de gezondheidsaspecten van biologische voeding. In sommige biologische producten
zijn hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen.
Ook zit er soms minder water in en kan de vetzuursamenstelling van melk anders
zijn.
Het is echter niet duidelijk hoe groot de verschillen tussen biologische en
niet-biologische producten precies zijn. De variatie tussen biologische producten
is groot en dit hangt ook af van het seizoen, de regio en de gebruikte rassen. Op een
aantal punten onderscheiden biologische producten zich positief ten opzichte van
niet-biologische producten, namelijk:
» |
Minder resten bestrijdingsmiddelen |
|
Biologische groenten en fruit bevatten minder/geen resten van
bestrijdingsmiddelen. Dit komt doordat biologische boeren vrijwel geen
gebruik maken van chemische en synthetische bestrijdingsmiddelen.
|
» |
Minder kans op salmonella |
|
Biologische dieren hebben een betere natuurlijke afweer dan dieren uit
de gangbare veehouderij. Doordat de dieren in een langzamer tempo
opgroeien en ook langer leven, groeien zij vaak over bepaalde infecties
heen (zoals bijvoorbeeld de salmonella-infectie). Er is daarmee ook een
kleiner risico op salmonellabesmetting bij de consument.
|
» |
Minder resten diergeneesmiddelen |
|
Er is slechts een zeer kleine kans dat er resten van diergeneesmiddelen
in biologisch melk of vlees zitten. Biologische boeren gebruiken in
principe geen geneesmiddelen en wachten twee keer langer dan gewone
boeren voordat een dier dat behandeld is wordt gemolken of geslacht.
|
Krijgen biologische dieren antibiotica toegediend?
Biologische dieren krijgen nooit preventief antibiotica toegediend. Dit gebeurt
alleen als het dier ziek is en dan alleen op indicatie van de dierenarts en
maximaal één keer per jaar. Indien het vaker gebeurt mag het
vlees, het ei of de melk niet meer als biologisch verkocht worden. Als bij een
biologisch dier antibiotica worden toegediend, dan moet de boer de dubbele
wettelijk voorgeschreven wachttijd hanteren zodat gegarandeerd geen antibiotica
of andere residuen in biologisch vlees, eieren of zuivel zitten. Er worden
weinig antibiotica gebruikt in de biologische veehouderij, omdat de boer de
natuurlijke weerstand van zijn vee zo optimaal mogelijk probeert te houden door
middel van goede voeding, huisvesting en extra zorg.
Kunnen biologische producten ook E-nummers bevatten?
Vaak wordt gedacht dat E-nummers allemaal chemisch-synthetische hulpstoffen zijn en dat
die E-nummers dus niet op een etiket van een biologisch product kunnen voorkomen. Dat
is een misverstand. Er bestaan ook natuurlijke en natuur-identieke E-nummers.
In de lijst met goedgekeurde hulpstoffen van de Europese Unie (de lijst met E-nummers)
staan additieven die een natuurlijke herkomst hebben. Sterker nog: hulpstoffen die je
in de biologische landbouw mag gebruiken moeten zijn toegelaten op de lijst met
E-nummers, anders mogen ze niet gebruikt worden. Van de vele honderden goedgekeurde
hulpstoffen mogen er echter maar 40 in de biologische productie gebruikt worden.
Toegestane E-nummers in biologische producten:
E170 |
Calciumcarbonaat: gebruik beperkt tot textuur, antiklontermiddel en
verdikkingsmiddel.
|
E220 |
Zwaveldioxide: wijn gemaakt van biologische druiven, totale hoeveelheid sulfiet
tot 50% van de toegelaten dosis in gangbare wijn.
|
E224 |
Kaliummetabisulfiet: wijn gemaakt van biologische druiven, totale hoeveelheid
sulfiet tot 50% van de toegelaten dosis in gangbare wijn.
|
E270 |
Melkzuur |
E290 |
Kooldioxide |
E296 |
Appelzuur |
E300 |
L-ascorbinezuur |
E306 |
Tocoferolextract |
E322 |
Lecithinen |
E330 |
Citroenzuur |
E333 |
Calciumcitraten |
E334 |
L(+)-wijnsteenzuur |
E335 |
Natriumtatraten |
E336 |
Kaliumtatraten |
E341i |
Monocalciumfosfaat |
E400 |
Alginezuur |
E401 |
Natriumalginaat |
E402 |
Kaliumalginaat |
E406 |
Agar-agar |
E407 |
carrageen |
E410 |
Johannesbroodpitmeel |
E412 |
Guarpitmeel, guargom |
E413 |
Tragacanth |
E414 |
Arabische gom, acaciagom |
E415 |
Xanthaangom |
E416 |
Karayagom |
E422 |
Glycerol |
E440i |
Pectine |
E500 |
Natriumcarbonaten (baksoda) |
E501 |
Kaliumcarbonaten |
E503 |
Ammoniumcarbonaten |
E504 |
Magnesiumcarbonaten |
E509 |
Calciumchloride |
E516 |
Calciumsulfaat |
E524 |
Natriumhydroxide |
E551 |
Siliciumdioxide |
E938 |
Argon |
E941 |
Stikstof |
E948 |
Zuurstof |
E1105 |
Lysozym, gebruik beperkt tot conserveermiddel in kaas. |