Workshops over gezonde voeding
Snoep is slecht, groenten en fruit zijn goed. Als je het zo stelt lijkt gezond eten
misschien niet moeilijk maar in de praktijk worstelen veel mensen toch met gezond eten.
Veel van de ingrediënten op een etiket zijn onduidelijk of expres onduidelijk gemaakt
om bijvoorbeeld hoge doseringen van suiker te verbloemen. Ook is lang niet iedereen echt
bewust van de effecten van hun voedingspatroon en denken sommige mensen misschien zelfs
onterecht dat ze gezond bezig zijn. Over voeding is enorm veel geschreven maar daardoor
zien velen door de bomen het bos niet meer. Via een workshop gezonde voeding van
Voedselkompas zetten we alles even netjes op een rijtje. Alle kennis die wij overbrengen
is gebaseerd op feiten en onderzoek.
Workshop weet wat je eet
Nederlanders eten veel suiker en hoewel dat in eerste instantie een boost kan geven, volgt
daarna een veel langere dip. Nederlanders eten wel 38 kg suiker per jaar! Die suiker halen
we helaas niet uit fruit, maar liefst 85% komt uit koek, snoep, chips, crackers, soep en
mueslirepen. Geen beste cijfers. Maar het is nog erger, want op het gebied van gezonde
voeding eten we juist te weinig. Slechts 5% van de volwassenen en 1% van de kinderen eet
de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente! Geen wonder dat het overgewicht bij mannen
en vrouwen sinds 1981 flink is gestegen, respectievelijk 43 en 45%! En dan te bedenken dat
overgewicht en diabetes begin vorige eeuw nauwelijks voorkwamen.
Gelukkig zien we nu dat gezond eten steeds populairder wordt en zijn foodblogs en
kookprogramma’s erg populair. Helaas is de informatie op veel foodblogs niet altijd
gebaseerd op de feiten. Het enorme aanbod aan informatie kan er juist voor zorgen dat men
niet meer weet wat geloofd moet worden. Fabrikanten hebben vaak een marketingafdeling die
heel creatief (soms zelfs ronduit misleidend) de consument ‘informeert’. Weten
wat je precies eet is dus nog niet zo eenvoudig. In onze workshop ‘Weet wat je
eet’ geven we de deelnemers inzicht in hun voedselinname en welke effecten dit
voedingspatroon heeft op hun gesteldheid. Uiteraard geven wij ook bruikbare tips hoe zij
dit kunnen verbeteren.
Workshop voeding en vitaliteit
In deze workshop ligt de focus op vitaliteit maar dat had je vast al wel begrepen.
Deelnemers leren o.a. wat de invloed van de glycemische index is op hun lichaam en wat
die e-nummers nu allemaal precies inhouden. Het gaat er in de workshop voeding en
vitaliteit vooral om dat deelnemers in staat worden gesteld om gezondere keuzes te maken
die passen bij verschillende levensstijlen en ziektes. De workshop kent veel doe-momenten
zodat deelnemers meteen met de opgedane kennis aan de slag kunnen. Zo gaan zij aan de slag
met het samenstellen van drie gezonde maaltijden die passen bij verschillende levensstijlen
en wordt de kennis over voeding getest met leuke quizzen.
Bekijk de website voor het hele programma van de workshops. Maatwerk is ook altijd mogelijk
en de workshops kunnen ‘in-company’ gegeven worden.