empty
empty
Nieuwslezer op televisie.
Belegd broodje, verpakt in een krant.

Nieuws

Geen gesuikerde frisdrank meer op middelbare scholen

De Nederlandse frisdrankproducenten stoppen met de verkoop van traditionele, suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Vanaf eind 2018 worden er op middelbare scholen behalve water, alleen nog laagcalorische en calorievrije frisdranken aangeboden. Frisdrankproducenten hopen hierdoor bij te dragen aan de daling van obesitas onder jongeren.

Het nieuwe besluit van de frisdrankproducenten is een nieuwe stap in een reeks aan maatregelen die de frisdrankensector al eerder heeft genomen om bij te dragen aan een bewuste en gezondere leefstijl van jongeren.

6 september 2017 – NOS

Het blauwe vinkje verdwijnt

Het blauwe Vinkje van de Stichting Ik Kies Bewust verdwijnt. De stichting heeft daarvoor een advies gegeven aan Minister Schippers om het blauwe vinkje af te schaffen. De Consumentenbond is blij dat het misleidende voedselkeuzelogo nu uit de supermarkt verdwijnt.

Eerder dit jaar startte de Consumentenbond de campagne ‘Weg met het Vinkje‘. Uit onderzoek bleek dat het vinkje verwarrend is voor consumenten. Met het vinkje zouden consumenten in een oogopslag kunnen zien welk product een ‘gezondere’ of ‘bewuste’ keuze is binnen een productgroep.

De Consumentenbond kreeg veel steun in de strijd tegen het vinkje. Het doel van de campagne was om fabrikanten te laten stoppen met het vinkje op verpakkingen, maar ook om de overheid ervan te overtuigen te stoppen met het ondersteunen van het misleidende logo.

24 augustus 2017 – Consumentenbond

“Nog steeds veel suiker in pakjes drinken”

Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen.

Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum onder 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken. Veel pakjes drinken (200 ml) bevatten zo’n drie tot vijf suikerklontjes.

17 augustus 2017 – Voedingscentrum

“Glutenvrije producten niet altijd gezonder”

Veel glutenvrije producten bevatten meer suiker, zout en vet en minder vezels, vitaminen en mineralen dan vergelijkbare producten met gluten.

Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De consumentenorganisatie vergeleek de ingrediëntenlijst van vijf A-merkproducten met de glutenvrije variant, o.a. Pijnenburg ontbijtkoek, Koopmans pannenkoekenmix, Wasa crackers, AH glutenvrije stroopwafels en glutenvrij knäckebröd van Wasa.

Door het gebruik van andere producten dan meel, bevatten nagenoeg alle onderzochte glutenvrije producten ook minder vezels dan de tegenhangers met gluten. Bovendien zijn de onderzochte glutenvrije producten vaak veel duurder dan de reguliere variant.

4 augustus 2017 – Consumentenbond

Geen toegevoegd suiker meer in groenteconserven

Producenten van groenteconserven en supermarkten voegen vanaf de oogst van 2017 en 2018 minder zout en geen suiker meer toe aan ‘zomergroenten’ uit pot of blik. De nieuwe normen van de branche betreffen ruim 40 procent van alle groenteconserven in de winkelschappen.

Doperwten, wortels, de doperwten-wortelcombinatie en jonge kapucijners worden voortaan zonder toegevoegd suiker en verwerkt de eindproducten zullen tot 25 procent minder zout bevatten. Ingemaakte tuinbonen, sperziebonen en snijbonen werden al zonder toegevoegd suiker verwerkt en bevatten voortaan eveneens minder zout. Ook in mais in pot en blik zal voortaan minder zout zitten.

Behalve de zout- en suikervermindering in zomergroenten, die bijna de helft van de categorie groenteconserven vertegenwoordigen, zijn er ook plannen voor de vermindering van het zout- en toegevoegd suikergehalte in ‘wintergroenten’, appelmoes en receptuurproducten (conserven met toevoegingen zoals rode kool met appel en specerijen en spinazie à la crème).

26 juni 2017 – VMT

Wetenschappers KU Leuven ontdekken hoe stevia de bloedsuikerspiegel controleert

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat Stevia een eiwit stimuleert dat essentieel is voor onze smaakperceptie en voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Deze resultaten, gebaseerd op fundamenteel onderzoek, bieden perspectieven voor nieuwe behandelingen van diabetes.

Stevia is erg populair als caloriearme suikervervanger. Bovendien zou de zoetstof een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel, al wist tot nu toe niemand precies hoe dat komt. Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde aan de KU Leuven hebben daar nu verandering in gebracht. Ze deden dat in samenwerking met Leuvense collega’s en collega’s van Université catholique de Louvain en University of Oxford.

De studie opent perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen. “Maar we mogen niet te hard van stapel lopen”, waarschuwt Philippaert. “Dit is fundamenteel onderzoek en we hebben nog een lange weg te gaan voor er sprake kan zijn van nieuwe diabetesbehandelingen.”

31 maart 2017 – Nature Communications

EFSA wil grenswaarde voor toegevoegd suiker

European Food Safety Authority (EFSA) gaat in 2020 een grenswaarde geven voor de dagelijkse inname van toegevoegde suikers in voedingsmiddelen. Die moet lidstaten helpen de suikerconsumptie te verminderen en dieetrichtlijnen verbeteren.

Een grenswaarde voor toegevoegde suikers is nodig om nadelige gezondheidseffecten als overgewicht, glucose intolerantie, insuline resistentie en tandbederf te bestrijden.

Wat dit zal betekenen voor de toekomst is niet duidelijk volgens het NVWA. Paula de Jonge, woordvoerster NVWA: “We kunnen niet zeggen wat dit voor Nederland of de voedingsmiddelenindustrie zal gaan betekenen in de toekomst. Maar wanneer de grenswaarde, voor toegevoegd suiker uit het onderzoek van EFSA, wordt ingevoerd moeten wij, als NVWA, toezicht houden dat fabrikanten niet over deze grenswaarde heen zullen gaan.”

24 maart 2017 – VMT

WUR maakt knapperige koekjes met gezondere vloeibare vetten

Wageningse wetenschappers ontwikkelden een relatief goedkope techniek om vloeibare vetten vast te maken met behulp van eiwitten, zogeheten oleogels. Daarmee kunnen relatief ongezonde vetten in bijvoorbeeld koekjes en worstjes worden vervangen door gezondere vetten.

Wetenschappers zijn hard op zoek naar manieren om verzadigde vetten te vervangen door onverzadigde vetten, waarbij wel de structuur en vorm van vast vet behouden blijft.

Harde vetten, zoals in boter, bevatten veel verzadigde vetten en/of transvetten. Een teveel ervan verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant zorgen ze ervoor dat koekjes hun vaste structuur houden, knapperig blijven en chocola niet smelt bij kamertemperatuur. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur, zoals plantaardige olie, bevat juist veel onverzadigd vet, dat gezonder is maar waarmee het lastig is koekjes of chocola te maken.

Onderzoeker Auke de Vries slaagde erin om van vloeibaar vet (olie) een gel te maken zonder verzadigde vetten. Begin maart promoveerde hij aan de Wageningen Universiteit aan de afdeling Fysica en Fysische Chemie van Levensmiddelen (FFCL).

23 maart 2017 – WUR

“Supermarkten gebruiken misleidende termen op gehakt”

De Consumentenbond pleit voor een aanpassing van de regels met betrekking tot termen die op gehakt worden geplaatst. Veel supermarkten verkopen (extra) mager gehakt dat nog behoorlijk veel vet bevat.

Momenteel is de wettelijke norm voor het maximale vetgehalte in mager gehakt 15 procent. De Consumentenbond en de Hartstichting vragen het ministerie van Volksgezondheid om dit percentage te verlagen naar 10 procent.

Bart Combée, directeur Consumentenbond: “Het is te gek voor woorden dat supermarkten een product met maar liefst 15% vet mogen aanduiden met de term ‘mager’. Consumenten die gezonder willen eten, worden door zo’n term op het verkeerde been gezet”.

Uit het onderzoek dat de Consumentenbond heeft uitgevoerd, bleek dat van het onderzochte magere gehakt alleen AH biologisch mager rundergehakt en Lidl extra mager rundergehakt minder dan 10 procent vet bevatten.

Opvallend is dat het ‘gewone’ gehakt van tien onderzochte slagers gemiddeld een stuk minder vet is dan gehakt van de supermarkt.

De overig onderzochte supermarkten scoorden allemaal boven de 10 procent vet in het (extra) magere rundergehakt. Het onderzoek focuste zich op de supermarkten Albert Heijn, Aldi, Bio+, Coop, Dirk, Emté, Jumbo, Jumbo bio, Lidl mager en Plus.

De percentages vet in het (extra) magere gehakt van deze supermarkten variëren van 11 tot 15 procent.

22 maart 2017 – Consumentenbond

De tragiek van Ancel Keys

Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de VU in Amsterdam, schrijft in zijn column in NRC Handelsblad over de Amerikaanse wetenschapper Ancel Keys die – naar de opvatting van de columnist – onterecht de Nobelprijs nooit heeft mogen ontvangen.

Ancel Keys publiceerde in 1959 (!) een boek over voeding: ‘Eat Well and Stay Well’. “Ik heb dat boek pas aangeschaft en ik word er een beetje mismoedig van. Waarom schrijf ik nog boeken over voeding als Keys alles zestig jaar geleden al wist? Eet geen margarines vol gehard vet, drink wijn voor je plezier maar niet voor je gezondheid, vermijd bewerkt voedsel vol suiker, eet minder zout, meer verse groenten, fruit en vis, weinig verzadigd vet maar wel plantaardige olie, zorg voor een gezond gewicht en beweeg.”

4 maart 2017 – NRC Handelsblad

Consument wil grotere rol overheid bij duurzaam en gezond voedsel

De overheid moet meer aandacht en geld besteden aan gezonde en duurzame voeding, zo vinden consumenten. Ze zijn dan ook positief over het idee om een minister van Voedsel te installeren.

Dit blijkt uit de resultaten van het Duurzaamheidskompas ‘Gezond en Duurzaam voedsel’ dat Schuttelaar & Partners samen met SAMR (SmartAgent MarketResponse) heeft uitgevoerd.

71% van de consumenten vindt dat we de komende jaren meer aandacht aan gezonde en duurzame voeding moeten besteden. Om dit te realiseren, is volgens 70% van de consumenten een duidelijke rol voor de overheid weggelegd. 85% is neutraal tot positief (45%) over het idee om een minister van Voedsel te installeren.

Consumenten hebben verschillende verwachtingen van een minister van voedsel. Zo wordt verwacht dat deze minister gezond en duurzaam eten goedkoper maakt dan ongezond voedsel. Verder hopen ze dat een bewindspersoon orde schept in de tegenstrijdige informatie over voedsel.

15% van de respondenten staat negatief tegenover een dergelijke minister vanwege de grote hoeveelheid bestaande ministerposten. Ook vinden zij dat de verantwoordelijkheid van gezond eten bij de mensen zelf ligt.

Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten verantwoordelijkheid nemen en gezondere en meer duurzame voeding produceren, zo geven consumenten aan in het onderzoek.

2 februari 2017 – VMT

Zoutgehalte gelijksoortige producten verschilt enorm

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er grote verschillen zijn in het zoutgehalte tussen gelijksoortige supermarktproducten. De Consumentenbond deed onderzoek naar 181 A-merk- en huisproducten van verschillende supermarkten waaronder Albert Heijn en Aldi.

Tussen de verschillende producten waren grote verschillen in zoutgehalte te zien. De stamppot boerenkool met worst van Aldi bevat ruim twee keer zo veel zout (4,2 gram) als die van Jumbo (1,9 gram). Een ander voorbeeld is de maaltijdsaus van Knorr, die vier keer zo veel zout (1,9 gram) bevat als de gelijksoortige zoetzure saus van Uncle Ben’s (0,4 gram).

“Hoe kan het dat het ene product twee tot vier keer zo zout is als een vergelijkbaar product? Fabrikanten komen altijd met smoezen als ‘langlopend proces’, ‘smaakgewenning’ en ‘houdbaarheidsproblematiek’. Onderzoek laat nu zien dat zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als zij ons willen laten geloven”, reageert Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Jumbo komt in dit onderzoek als ‘minst zoute supermarkt’ uit de bus. Echter, uit metingen bij deze keten blijkt dat het zoutgehalte wat op het etiket staat vaak afwijkt van het daadwerkelijk gemeten zoutgehalte door de Consumentenbond. “Tegenwoordig worden al veel producten doorontwikkeld, waarbij de verpakking niet altijd wordt aangepast”, zo geeft Jumbo als verklaring.

In 2014 lanceerde het Ministerie van Volksgezondheid samen met het bedrijfsleven het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Hier werden afspraken gemaakt over zoutreductie in producten. De Wetenschappelijke Advies Commissie (WAC) maakt onderdeel uit van dit akkoord.

“Ons onderzoek bevestigt dat de plannen van dit akkoord weinig ambitieus zijn”, aldus Combée.

24 januari 2017 – VMT

Healthy People Blauwe bosbes en framboos wint gouden windei 2016

Healthy People Blauwe bosbes en framboos is gekozen tot het meest misleidende product van 2016 en wint daarmee het Gouden Windei van foodwatch. 36% van de 24 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2016 kozen dit sapje als meest misleidend van de zeven genomineerden. Healthy People Blauwe bosbes en framboos bestaat vooral uit twee vruchten, alleen niet degenen die je zou mogen verwachten. Het sapje bestaat vooral uit goedkoop appel- en druivensap en bevat slechts 12% bosbes en 1% framboos. Daarnaast is het helemaal niet zo ‘Healthy’: het bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola.

28 november 2016 – Foodwatch

Misleidende ‘sap’

AH heeft haar webshop aangepast naar aanleiding van een klacht van foodwatch bij de Reclame Code Commissie. Minstens zeven van haar dranken werden in de online webshop van AH aangeprezen als sap terwijl ze dat niet zijn. Dit waren:

1) AH Basic gekoeld multivitamine sap
2) AH gekoeld sap mango-sinaasappel
3) AH gekoeld sap aardbei-sinaasappel
4) Healthy people granaatappel
5) The berry company pomegranate
6) The berry company superberry red
7) The berry company cranberry

Sap is een beschermde term voor puur vruchtensap. Er mogen bijvoorbeeld geen toevoegingen als suiker in zitten en het mag ook niet verdund zijn met water. Andere dranken toch sap noemen is misleidend en in strijd met de wet.

Foodwatch wees Albert Heijn op de wettelijke overtreding maar in een reactie liet Albert Heijn vervolgens weten haar website niet te gaan aanpassen. Na het indienen van een klacht door foodwatch bij de Reclame Code Commissie kwam Albert Heijn snel terug op haar standpunt en paste de website alsnog aan.

11 november 2016 – foodwatch

Rode tonijn, altijd vers? Nee!

Prachtig rood gekleurde tonijn op je bord, verser kan niet. Toch? Dit is wat veel visliefhebbers geloven, maar deze rode kleur kan verraderlijk zijn. Vaak wordt een rode kleurstof toegevoegd die ervoor zorgt dat de tonijn mooi rood wordt en blijft. Deze kunstmatige manier van het kleuren van tonijn zegt niets over de versheid van de vis.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat geen enkele behandelmethode is toegestaan voor het kleuren van vis om versheid te maskeren. Het eten van gekleurde tonijn kan een potentieel risico voor de gezondheid vormen. Het bederfproces zet namelijk gewoon door, terwijl dit aan de buitenkant niet te zien is.

Tonijn wordt vaak behandeld met kleurstof zoals bietenrood (E162) of rozemarijnextract (E392). Met bietenrood kun je tonijn die al bruin verkleurd is weer rood maken. Bruine tonijn is goedkoper, omdat deze minder aantrekkelijk is voor de consument. Als deze tonijn wordt gekleurd, kan hij voor een hogere prijs verkocht worden. De tonijn wordt geïnjecteerd met de kleurstof, vaak gecombineerd met water om meer volume te krijgen. Rozemarijnextract zorgt ervoor dat de roze kleur langer behouden blijft en wordt toegepast als de tonijn nog niet is verkleurd.

10 november 2016 – Keuringsdienst van Waarde

Foute transvetten veroorzaken doden

De hoeveelheid industriële ‘foute’ vetten in snacks als pizza’s, friet of magnetronpopcorn moet omlaag. Het Europees parlement wil een wettelijke limiet. Het stemde woensdag in Straatsburg in met een voorstel dat het aantal doden als gevolg van overmatige consumptie van zogeheten transvetzuren in de EU moet terugdringen.

“Die vetten maken veel Europeanen te dik, met diabetes en hart- en vaatziekten tot gevolg. De Europese Commissie en de levensmiddelenindustrie moeten daarom aan de slag”, zei Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). ’Aparte vet-etiketten werken niet en geven teveel rompslomp. Een wettelijke bovengrens is veel effectiever voor de volksgezondheid, en ook voor de voedingsmiddelensector”. Een op de zeven sterfgevallen in de EU is gerelateerd aan de risico’s die zijn verbonden aan het eten van transvetten.

20 oktober 2016 – foodwatch

Hoe volkoren is volkoren?

Eet je volkoren, dan eet je gezond, toch? Of dit altijd het geval is, is maar de vraag. Producten worden vaak in een volkoren jasje gestopt, terwijl de kans bestaat dat je niet eens volkoren eet.

Volkoren is een marketingterm. Het is vaak een verkooptruc om de verkoop te stimuleren, terwijl vaak maar de helft uit volkoren bestaat of minder. Het Voedingscentrum adviseert om 30–40 gram volkoren per dag te eten, want in volkoren zitten veel vezels. Als er volkoren op een broodverpakking staat, dan weet je zeker dat het brood gemaakt is van volkorenmeel. Deze definitie is vastgelegd in het Warenbesluit Meel en Brood. Alle goede voedingsstoffen van de graankorrel zitten er nog in verwerkt. Voor andere producten bestaat deze wetgeving helaas niet.

Veel crackers, knäckebröd, beschuit of koekjes hebben een volkoren variant. Daarmee krijgen heel veel ongezonde producten een gezondheidsimago. Vaak bestaat het product maar voor een (klein) deel uit volkorenmeel, maar voor het merendeel uit tarwebloem. In sommige gevallen is er zelfs helemaal geen volkorenmeel gebruikt. Het woord volkoren op de voorkant van een verpakking zegt dus weinig over de inhoud.

Als je bijvoorbeeld één koekje volkoren San Francisco van Verkade eet, krijg je maar 0,5 gram voedingsvezel binnen, maar vier keer zoveel suiker. Het bestaat voor maar liefst 61% uit bloem, allesbehalve volkoren dus...

13 oktober 2016 – Keuringsdienst van Waarde

Suikerhoudende drankjes: echte dikmakers!

Gemiddeld bevat een glas frisdrank, energydrink, ijsthee of vruchtensap bijna vier suikerklontjes per glas (200 ml). Dit blijkt uit een uitgebreid marktonderzoek van foodwatch in Duitsland naar 463 verschillende dranken. In Nederland zal dit waarschijnlijk niet heel anders liggen.

Die vier suikerklontjes geldt voor het drinken van een glas van 200 ml maar vaak worden grotere hoeveelheden gedronken zoals een blikje van 330 ml of een halfliterflesje frisdrank (500 ml).

Zo bevat Coca-Cola 10,6 gram suiker per 100 ml. Een gangbaar halfliterflesje Coca-Cola bevat daarmee 53 gram suiker, dat is 13 suikerklontjes (uitgaande van vier gram per klontje). De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een volwassene maximaal 50 gram toegevoegde suiker per dag te consumeren, en bij voorkeur niet meer dan 25 gram. Daarmee krijgt men met de consumptie van één halfliterflesje Coca-Cola al meer dan het dubbele (212%) van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnen.

Foodwatch vindt dat fabrikanten als Coca-Cola en Red Bull hun suikergehalte drastisch moeten verlagen, óf ze moeten via een suikertax meebetalen aan de gevolgen: de miljarden aan maatschappelijke (zorg)kosten en noodzakelijke preventiemaatregelen.

Energydrinks kwamen in het onderzoek als meest gesuikerd uit de bus. Fabrikant PepsiCo kwam van de merken als slechtste uit het onderzoek. Het meest gesuikerde drankje van allemaal is de energydrink “Rockstar Punched Energy + Guava“ (PepsiCo) met 16 gram suiker per 100 ml. Dat komt neer op 78 gram ofwel 20 suikerklontjes per blik van 500 ml.

3 september 2016 – foodwatch

De zoete belofte van Albert Heijn

Albert Heijn gaat volgend jaar in meer dan honderd eigen merkproducten het suikergehalte met 10 tot 40% verlagen. Veel producten komen overigens niet verder dan een verlaging van 10%. Producten als stroopwafels, ketchup, hamburgers en cola worden minder zoet. AH komt hiermee de afspraken na die zijn gemaakt met de overheid. AH meldt een besparing van 250.000.000 (250 miljoen) suikerklontjes op jaarbasis. De totale consumptie in Nederland is echter 102.000.000.000 (102 miljard) suikerklontjes. Dat zijn er 6000 per persoon, terwijl de besparing van AH slechts 15 suikerklontjes betreft: een besparing van 0,25% van de totale consumptie per persoon.

3 augustus 2016 – NRC Handelsblad

Consumentenbond start campagne ‘Weg met het Vinkje’

De Consumentenbond – vanaf het begin in 2012 al tegen de vinkjes voor Gezonde en Bewuste keuze – gaat de strijd aan, omdat mensen misleid worden. Het hoeft namelijk helemaal niet gezond te zijn, integendeel. Bijvoorbeeld Chocomel: dat bevat zes suikerklontjes per beker en heeft toch een groen vinkje voor een gezondere keuze. De stichting Ik Kies Bewust is opgericht door Unilever en Campina. Andere voedselproducenten moeten betalen om het te kunnen gebruiken.

21 maart 2016 – consumentenbond.nl

Unox gaat de verpakking van ‘kip’-noedels aanpassen

Radar ontdekte dat op de verpakking van Good Noodles Kip (Unox) stukjes kip staan afgebeeld, maar dat het woord ‘kip’ op de ingrediëntenlijst niet voorkomt. Unox past naar aanleiding van het onderzoek van Radar de verpakking aan, omdat het Europese Hof heeft bepaald dat de consument “niet misleid mag worden door de indruk te wekken dat het product een ingrediënt heeft dat het in werkelijkheid niet bevat”. De naam Good Noodles Kip blijft wel bestaan...

14 maart 2016 – radar.avrotros.nl

De suiker trahalose beschermt dikke mensen

Trehalose – een suiker – lijkt dikke mensen te beschermen tegen ziektes als leververvetting en diabetes type 2. Trehalose is zes keer minder zoet dan sucrose. Het komt voor in garnalen en paddestoelen en het blokkeert de opname van glucose door cellen. Als glucose niet binnenkomt gaat de cel stoffen verbranden die al in de cel zitten, zoals opgeslagen vet.

27 februari 2016 – NRC Handelsblad

Voedingstips voor 2016

De laatste voedselinzichten volgens Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid.
1. Let op ‘lege calorieën’ (in aardappelen, pasta, witte rijst en wit brood).
2. Eet zoveel mogelijk vers en onbewerkt voedsel.
3. Vervang ongezond vet door de juiste producten.
4. Let op suiker.
5. Trap niet in ‘verstandige suikers’.
6. Denk na: eet met je verstand.

13 januari 2016 – NRC Handelsblad

Albert Heijn Cranberries winnen gouden windei 2015

De cranberries van Albert Heijn zijn uitgeroepen tot het meest misleidende product. Dit ‘superfood’ bestaat voor 68% uit toegevoegde siroop en voor slechts 30% daadwerkelijk uit cranberries. Feitelijk worden dus vooral suikers verkocht onder het mom van superfood. Albert Heijn wint daarmee het Gouden Windei 2015 van voedselwaakhond foodwatch. Albert Heijn heeft foodwatch toegezegd het product dit kwartaal aan te gaan passen zodat het percentage cranberries verdubbeld tot 60%.

4 januari 2016 – Foodwatch

Anandamide zorgt voor euforie, niet endorfine

Endorfine is een opiumachtige stof dat na een zware inspanning, bijvoorbeeld hardlopen, een
runner’s high veroorzaakt, waardoor angst en pijn verdwijnen. In de wetenschap zijn hierover al twijfels zolang deze 30 jaar oude endorfine-hypothese bestaat. Wetenschappers dachten dat dat aangename gevoel ontstond doordat het lichaam endorfines aanmaakt. Maar endorfines zijn te groot om door te bloed-hersenbarrière te komen. Dus onderzochten ze andere moleculen die misschien een rol spelen bij het gevoel dat onder andere hardlopers ervaren. Uit proeven met muizen bleek dat ze na vijf uur lopen een hogere dosis endocannabinoïden bezaten, die de neurotransmitter anandamide positief beïnvloeden. De onderzoekers vergeleken het effect van endorfines met dat van de endocannabinoïdreceptoren. Na die proef bleek dat de muizen mét een verhoogde waarde endorfines exact hetzelfde gedrag vertoonden als muizen zonder endorfines in hun lichaam. Endorfines zijn dus niet de oorzaak van het euforische gevoel dat sporters ervaren tijdens of na een fysieke inspanning. Endocannabinoïden spelen echter wel een grote rol bij de runner’s high.

6 oktober 2015 – NRC Handelsblad

Nederlanders eten steeds minder vlees

De consumptie van vlees daalde vorig jaar tot gemiddeld 76,3 kg vlees, één kilo minder dan het voorgaande jaar. In 2010 aten Nederlanders nog gemiddeld 80,8 kg, blijkt uit een onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI), een onderdeel van de Universiteit van Wageningen. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat Nederlanders minder vaak vlees eten bij de warme maaltijd en dat de vleesporties kleiner worden. Bijna de helft van de totale vleesconsumptie bestaat uit varkensvlees. Voor bijna een derde is dit kip (en andere gevogelte) en voor bijna 20% rundvlees.

3 oktober 2015 – NRC Handelsblad

Extra calcium tegen risico van botbreuken helpt niet

Meer calcium eten, door voedingssupplementen of zuivelproducten of wil niet zeggen dat 50-plussers minder botten breken. Het wetenschappelijk bewijs voor het nut van extra calcium ontbreekt. Dat schrijven Nieuw-Zeelandse onderzoekers in twee publicaties. De onderzoekers zochten in meer dan honderd gepubliceerde onderzoeken naar de invloed van extra calcium op botdichtheid en op botbreuken. Uit de botbreukonderzoeken bleek dat extra calcium vrijwel nooit het risico verlaagt. Helemaal niet als er extra calcium in zuivelproducten. Binnenkort publiceert de Gezondheidsraad nieuwe voedingsadviezen.

30 september 2015 – NRC Handelsblad

Suiker is het nieuwe gif

Vet is buiten beeld, suiker ligt onder vuur. Het is niet verslavend en ook niet giftig, maar mensen wennen er wel heel snel aan. En daarom zit het in heel veel bewerkte producten. Suiker heeft echter geen voedingswaarde, maar levert wel energie. De WHO adviseert maximaal 13 suikerklontjes per dag. Daar komen we al snel aan: vooral frisdranken, sportdrankjes en vruchtensappen zitten boordevol suiker. Maar suiker komt vrijwel overal in voor: kant- en klaarmaaltijden, blikjes en potjes met groenten en in allerlei andere verpakte producten.

16 juni 2015 – NRC Handelsblad

Verschillende groenten en vruchten.